Matera, sprookjesachtig mooi!

Matera is de hoofstad van de gelijknamige provincie in de kleine zuidelijke regio Basilicata, in het noorden begrensd door Campania, in het oosten door Puglia en in het zuiden en westen door Calabria.

Het gebied rondom Matera is vanaf de oude steentijd bewoond geweest. De stad zelf werd volgens overlevering door de Romeinen gesticht in de derde eeuw voor Christus waarvan het grootste deel zich bevindt tussen de twee bergkloven in. Matera bestaat uit drie delen: de Sasso Barisano, de Sasso Caveoso en het ‘moderne’ stadsdeel wat rond 1950 werd gebouwd. De twee Sassi-delen werden in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Matera is al jaren een uitverkoren plek van filmmakers geweest, van Hollywood tot Cinecittà, voornamelijk voor films met een Christelijke inslag, zoals een van de laatste films ‘The Passion of Christ’ van Mel Gibson, die naar ik meen te weten meer controversieel en sensatiebelust was dan de meeste andere films die hier gedraaid werden door Italiaanse regisseurs.

Als je wil weten hoe zo’n Sassi huis er vroeger, in de tijd dat familiegroepen van wel 10 personen een kleine woning moesten delen zonder electriciteit of stromend water, uitzag, bezoek dan een van de kleine musea van de stad waar replica’s te zien zijn. Tot in 1960 woonde het grootste deel van de bevolking van Matera nog in deze traditionele grotwoningen.

Verblijven in Matera zal een ware belevenis zijn, want het is mogelijk om daadwerkelijk in zo’n grot te slapen. Hotel Difussa heeft de “grotkamers” omgetoverd tot een waar paradijsje.

Hoofdstad van Cultuur in 2019

Matera zal in 2019 de Europese Hoofdstad van Cultuur zijn. Dat voelt misschien nog als ‘ver weg’, maar je wil dit toch niet missen en alvast in je agenda plaatsen. Holland Italia Events organiseert er een reis naartoe. De details zijn nog niet duidelijk, maar op hun website hebben ze de reis alvast geplaatst zodat er op ingeschreven kan worden.

Zodra alle details bekend zijn, zullen wij hier op onze blog en via onze social media accounts (Facebook & Twitter) een update geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *