Rondje Rome

Rondje Rome

Wie ooit al eens in Rome is geweest zal beamen dat het eigenlijk één grote openluchtmuseum is. Je weet niet waar je moet kijken en als je maar een paar dagen hebt, dan weet je eigenlijk niet waartussen je moet kiezen en waar je het eerste heen wilt. Zóveel is er te zien.

Hier wat “must do’s” wat ons betreft:

Trastevere
(wat letterlijk betekent: aan de overkant van de Tiber)

Deze romeinse wijk staat bekend om de sfeer, met een wirwar van smalle traatjes en steegjes, vele barretjes en hier geen bekende winkelketens maar echte lokale winkeltjes. Met in middelpunt de Santa Maria kerk, welke volgens de inwoners de eerste christelijke kerk die in Rome is gebouwd. Het is een zeer bekende wijk dus houdt door de enorme toeloop van toeristen rekening met volle restaurants en terrassen.

Ook mag je de bekende authentieke bakker Biscottificio Innocente op de Via della Luce 21 niet overslaan. Daar bakken ze al eeuwenlang de lekkerste biscotti.

Sint-Pietersbasaliek 
Wie Rome bezoekt mag eigenlijk een bezoek aan de Sint-Pieterkerk niet overslaan. Deze immens grote kerk vol pracht en praal is, zelfs als je niet gelovig bent, geweldig om te zien. En voor wie geen hoogtevrees heeft en een panoramisch uitzicht wilt over heel Rome (voor zover je kijken kunt dan), beklimt natuurlijk de koepel.

 Voor wie geen hoogtevrees heeft en een flinke klim wel aandurft (alleen het eerste deel is met de lift te bereiken, daarna is het klimmen geblazen!) kan de koepel beklimmen.
De koepel staat recht boven het graf van Petrus (zie ook Baldakijn hieronder).Uitzicht op de tuinen van het Vaticaan met het paleis van de gouverneur.Uitzicht vanaf de koepel over Rome.

Markten
Wie gek is van struinen op een (Italiaanse) markt kan haar/zijn hart ophalen in Rome.

Campo de’Fiori
Maandag t/m zaterdag 7:00 – 13:30
Piazza Campo De’ Fiori

Deze markt, ten zuiden van Piazza Navona, is de bekendste in Rome en bestaat al eeuwenlang. De markt is kleurrijk met allerlei kruiden, groente, fruit en andere levensmiddelen. Je vindt hier dus vele verse producten, die ook veel door lokale restaurantjes worden gekocht om te verwerken in hun gerechten. De naam van deze markt betekent letterlijk ‘bloemenveld’, je zult hier dan ook bloemen vinden. De markt is een rechthoekige markt en ten zuiden van Piazza Navona. De omliggende straten bij deze markt zijn vernoemd naar de handel, zo is er de Via dei Cappellari (straat van de hoedenmakers), Via dei Chiavari (straat van de sleutelmakers) en Via dei Giubbonari (straat van de kleermakers).

Mercato di Piazza di San Cosimato
Maandag t/m zaterdag 7:00 – 13:00
Piazza San Cosimato

Deze markt is een traditionele markt, met een uitgebreid aanbod groenten, fruit en delicatessen. De markt is gelegen in de sfeervolle wijk Trastevere. Deze markt wordt drukbezocht door locals en toeristen. De stalletjes lokken de bezoekers met kleurrijke groenten en fruit. Deze markt is het perfecte startpunt om de wijk Trastevere te ontdekken. De markt is voornamelijk een voedselmarkt, en goederen vanuit heel Italië worden verkocht. Het is 10 minuten lopen vanaf de tramhalte Viale Trastevere.

Porta Portese
Zondag 6:30 – 14:00
Via Portuense / Piazza Porto Portese

De Porta Portese is een hele grote vlooienmarkt, gelegen aan Piazza Porta Portese. Er wordt hier van alles verkocht, antiek, kleding (ook tweedehands), schoenen, horloges en meer. Er zijn van veel producten illegale versies te vinden zoals van zonnebrillen, horloges, en meer. Verkoop hiervan wordt gedoogd maar het bezit ervan is wel strafbaar. De kilometerslange rijen marktkramen zijn een attractie op zich. Je kunt bijvoorbeeld je wandeling starten op de brug over de Tiber die de wijken Trastevere en Testacio verbindt.

De ondergrondse gangen van Rome – de Catacombe van St. CALLIXTUS

De catacomben van St.Callixtus behoren tot de grootste en belangrijkste van Rome. In de tweede eeuw zijn de gangen gegraven door Christenen, die ze gebruikten als ondergrondse begraafplaatsen. Er liggen tientallen martelaren, zestien pausen en vele Christenen begraven en d gangen en kamers zijn rijkelijk versierd met Christelijke symbolen. Daarnaast vind je er veel informatie over hoe de gelovigen in die tijd dachten over het leven na de dood. Het netwerk van gangen is ongeveer twintig kilometer lang. Het is zeker aan te raden om de tour te maken met een gids; zo verdwaal je niet en kom je ook nog eens meer te weten over de geschiedenis!

Ze zijn genoemd naar de diaken Callixtus die in het begin van de derde eeuw door paus Zephyrinus als beheerder van de begraafplaats werd benoemd en zo werd de catacomben van St.Callixtus werd de officiële begraafplaats van Rome.

In de open ruimte zijn twee kleine basilieken met drie apsissen (een halfronde, of veelhoekige, nisvormige ruimte), bekend als de “Trichorae”.  De ondergrondse begraafplaats omvat verschillende gebieden. De crypten van Lucina en het gebied van de pausen en St.Cecilia zijn de oudste gebieden.

De catacombe is heel het jaar geopend, met uitzondering van kerst, nieuwjaarsdag en 1e paasdag. De toegangsprijs is 8 euro (kinderen tot 6 jaar gratis) en de ingang vind je naast de kleine kerk “Quo Vadis”.

Colloseum
Tja en dan heb je natuurlijk nog het Colloseum die bijna in elke Film en/of serie die in Rome is opgenomen te zien is. Wie kent het niet, het amfitheater in Rome.

De geschiedenis van het Amfitheater gaat terug naar Keizer Nero. Een niets ontziendende man, die niet om het volk gaf en na een grote brand waarbij een groot aantal hectare grond vrij kwam, een paleis bouwde voor zichzelf. Hoewel hij eerder overleed dan dat de bouw voltooid was, gingen zijn opvolgers daar wonen en zorgen dat het voltooid werd. Totdat Vespasianus keizer werd. Hij luisterde wel naar het volk, liet het paleis afbreken en waar ooit de vijver was, staat nu het amfitheater. Hij vond het belangrijk dat het volk ook naar vermaak konden kijken en zo even hun ellende konden vergeten.

In het Colosseum vonden gevechten plaats, de gladioren (vaak slaven) werden opgeleid in een gladiatorschool en vochten tegen elkaar of tegen dieren. Het volk had vrij entree. In totaal konden er ongeveer 70.000 mensen in het Colosseum. Honderden jaren heeft het geduurd voordat er een einde gemaakt werd met deze bloederige gevechten. In totaal hebben er meer dan 300.000 mensen en dieren het leven verloren tijdens de gevechten. Keizer Honorius was degene die de gevechten stopte. Ze waren barbaars en het publiek moest maar op zoek naar een andere manier om zich te vermaken.

Het einde van de gevechten betekende echter wel dat het ook einde gebruik van het amfitheater was. Hiermee raakte het in verval. Er werden op ten duur zelfs stenen van het theater afgehaald voor ander bouwwerk. Pas in 1749 werd het Colosseum veilig gesteld. Het was Paus Benedictus XIV die ervoor zorgde dat wat er overbleef na de plundering hersteld werd en bewaard bleef.

Het is tot op de dag van vandaag maar een schim van wat het ooit geweest is, maar het blijft een imposant bouwwerk wat vele toeristen trekt. Bedenk dan ook dat er vaak lange rijen staan voor de kassa. Het beste kun je vooraf online een kaartje kopen.

Het Coloseum is in de winter dagelijks geopend van 9.00 tot 15.30. In de zomer kun je het Coloseum dagelijks bezoeken van 9.00 tot 19.00

Fontana di Trevi
De Trevi Fontein is de meest bekende fontein die er maar is. Ook een ware trekpleister in Rome.

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd. In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam.

De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee. In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid. Rechts bovenaan ziet men een afbeelding van een maagd die een soldaat de plek van een bron aangewezen zou hebben.

Er is natuurlijk nog véél meer te zien in Rome en daar komen we graag nog een keertje op terug! Maar voor wie een paar dagen naar Rome gaat zijn deze ‘highlights’ al meer dan genoeg om de dagen mee te vullen. Laten jullie ons weten hoe júllie Rome beleefd hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *